Ekonomisi büyük ölçüde Rusya’ya bağlı olan Kazakistan bağımsızlık sonrası durağan bir süreç yaşamış ancak 2000’li yıllarda belirgin bir iyileşme göstermiştir. Bunda en önemli rolü, yatırımlarla ivme kazanan petrol sektörü oynamıştır. Günümüzde petrol, ülkedeki toplam sınaî üretimin yarısından fazlasını oluşturmaktadır. Ülkedeki diğer önemli sektörler metal işleme ve çelik üretimidir.
İnşaat sektörü petrol sektörüne bağımlı olup, ekonominin geri kalanı hizmet sektörü ve tarım sektöründen oluşmaktadır. Tarım sektörü en fazla istihdam sağlayan sektör olmasına rağmen GSYİH’daki payı yalnızca %5,4’tür. Kazakistan, Rusya’dan sonra BDT ülkeleri içindeki en yüksek kişi başı GSYİH ve aylık ücretlere sahip ülkedir.
Ekonomideki canlanmanın en önemli nedeni petroldür. Petrol üretimi ülkenin batısındaki Hazar Denizi’ne yakın bölgelerde, ağır sanayi sektörü ülkenin kuzeyinde konumlanmıştır ve bu bölgede nüfusun çoğunluğunu Ruslar oluşturmaktadır. Ülkenin güneyinde de bir miktar petrol bulunmakla birlikte bu bölgede daha çok Kazak nüfus tarafından tarımsal üretim ve özellikle pamuk üretimi gerçekleştirmektedir. Aral Gölü’nün kuruması bölgede tarımsal üretimi olumsuz etkilemektedir. Kazakistan’ın finans ve iş merkezi ülkenin en doğusunda bulunan Almatı’dır.
Farklı bir fuara mı baktınız?
Aradığınız fuar seçenekler içerisinde yok mu?
Farklı bir konaklama / uçuş seçeneği mi tercih ediyorsunuz?
Bizimle irtibata geçerek istemiş olduğunuz fuar için talepte bulunarak istekleriniz doğrultusunda, tamamen size özel bir teklif sunabilmekteyiz.